Stichting Caviaopvang De Reddertjes
Schinveld, Limburg.

Het houden van cavia's 

Een cavia is een leuk en vrolijk huisdier! Ze zijn communicatief erg sterk met hun duidelijke geluiden. Als ze in de gaten hebben dat een koelkast deur die open gaat eten betekent, zullen ze je altijd verwelkomen met een luid piep orkest. Ook om je te begroeten kunnen ze zich flink laten horen. Deze pagina heeft als doel wat meer achtergrondinformatie te voorzien over wat een cavia nu eigenlijk  nodig heeft . 

Huisvesting

Cavia's zijn groepsdieren en dienen daarom met een  soortgenoot  te worden gehouden. Dit houdt in dat ze minimaal in een koppel (twee dieren) of met meer gehouden moeten worden. Daarnaast heeft een cavia ruim verblijf nodig, van minimaal 1.20 meter x 0.50 meter (voor 2 dieren). Voor elk volgend dier is 20 centimeter extra nodig. Uiteraard geldt het hoe meer ruimte, hoe beter! Cavia's zijn actieve dieren. Het is voor de dieren dan natuurlijk nog fijner om een ruim verblijf te hebben waar ze lekker in kunnen rennen en spelen. 

Het is belangrijk dat een kooi is voorzien van een bodembedekking. U kunt hiervoor verschillende materialen gebruiken, zoals bijvoorbeeld plosplan (zaagsel), hennepvezel, vlas, aubiose of houtkorrels in combinatie met een zachtere bedekking. Ook badmatten kunnen geschikt zijn. Verder heeft een cavia de basisuitrusting in zijn verblijf nodig, zoals: een voerbakje, drinkfles of waterbakje, hooiruif, schuilplaatsen en verrijking (speelgoed). 

Het is belangrijk om de kooi minstens één keer per week helemaal te verschonen. 

Voeding

Een cavia heeft een complex en gevoelig maag-darm kanaal. Dit betekend dat ze de juiste (en genoeg) voeding moeten hebben om hun maag-darm stelsel optimaal te laten functioneren. Hiervoor hebben ze de gehele dag toegang nodig tot vers hooi. Dit moeten ze onbeperkt gevoerd krijgen. Naast dat het voor hun verteringsstelsel van noodzaak is, is het ook belangrijk voor hun gebit. Dit groeit namelijk hun hele leven door. Door het eten van hooi slijten hun tanden op een gezonde en gelijkmatige manier, waardoor ze minder kans hebben op gebitsproblemen.  

Een cavia is een herbivoor, wat betekent dat ze planteneters zijn. Naast hooi hebben cavia's dus ook dagelijks groentes nodig. Dit is dus zeker geen lekkernij, maar een onderdeel van hun dagelijkse dieet. Cavia's behoren tot één van de weinige zoogdieren die geen vitamine c kunnen aanmaken en opslaan in hun lichaam. Door het eten van groentes krijgen ze de nodige vitamine c binnen, wat gezondheidsproblemen voorkomt. Laat cavia's altijd wennen aan (nieuwe) groentes en geef dit niet zomaar. Ook is het belangrijk om groentes niet direct vanuit de koelkast te voeren, maar om ze eerst om kamertemperatuur te laten komen. Koud eten of drinken is niet goed voor het verteringsstelsel. 

Om hun dagelijkse dieet compleet te maken, raden wij aan om cavia's brokken te voeren. Naast de toegevoegde vitamine c, bevatten brokken vezels en andere goede voedingsstoffen welke cavia's nodig hebben. Wij raden aan om de cavia's brok (pellet/ biks) te geven en geen gemengde brok. Bij het voeren van een gemengde brok of muesli worden vaak de lekkere dingen er uit gegeten door cavia's. De '''vieze'' dingen laten ze liggen en hierdoor lopen ze veel voedingsstoffen mis. Een aantal voorbeelden voor cavia brokken zijn: Science Selective, Versele Laga, Nature Deli. Voer kan ook bij de opvang worden gekocht.

Verzorging 

Een cavia is van nature een vluchtdier. Om deze reden zullen ze het erg fijn vinden om te kunnen schuilen in huisjes of mandjes. Dit geeft een cavia een veilig gevoel en zal hij/zij zich meer op zijn gemak voelen. Langharige cavia's dienen regelmatig geborsteld te worden om klitten te voorkomen. Ook is het belangrijk om de nagels goed bij te houden, en zo nu en dan te knippen wanneer ze te lang worden. Nagels knippen kan tegen kleine vergoeding  in de opvang worden gedaan en we willen u ook altijd graag leren hoe u het zelf kan doen. Het gebit van een cavia moet goed in de gaten gehouden worden. Als je bijvoorbeeld ziet dat een cavia slecht eet of afvalt kan dit een teken zijn van een gebitsprobleem. Als dit opgemerkt wordt is het erg belangrijk om het gebit van de cavia na te laten kijken door een dierenarts. Om goed te kunnen beoordelen of een cavia afvalt is het belangrijk om ze regelmatig (om de week) te wegen en dit te noteren. Zo wordt afvallen snel opgemerkt en kan er op tijd ingegrepen worden indien nodig.

Cavia's koppelen

Wij zullen u als stichting altijd helpen met het koppelen van uw eigen cavia('s) en hun nieuwe vriendjes. 

 
E-mailen
Map
Instagram